De werking van onze aangepaste bibliotheek | Eureka ADIBib

Digitale schoolboeken: een nieuwe kans voor kinderen met ernstige lees- en/of schrijfproblemen. 

Zo ziet elke zin eruit voor iemand met ernstige dyslexie: 

 Dev os, qedeer en het beir qatmen sheet. In petijb qat beqeiren nog konbendraten, waren ze pe deste vreinqen. Pas later is bat veranqerb. Oq een pag stuurben ze qe vos naar het dalies van pe leeuw om hem te vragen een onberkoning te penoemen. Toen de vos het qalies verleit, stonb pe deer hem op te wachten. 

 Ruim 40.000 leerlingen in het Vlaamse basis en secundair onderwijs kampen met ernstige lees- en/of schrijfproblemen: dyslexie, dyspraxie of andere beperkingen in de schriftelijke communicatie. Gelukkig is er nu het ADIBib-project. Dat geeft deze kinderen en jongeren de kans om onderwijs te volgen dat past bij hun capaciteiten. Een Europees unicum.

ADIBoeken: van papier naar computer

ADIBoeken zijn GRATIS* digitale versies van de papieren schoolboeken voor het basis en secundair onderwijs. Het zijn zowel handboeken als werkboeken. Ze zijn er speciaal voor leerlingen met ernstige lees- en/of schrijfproblemen. Je kind ziet op zijn computer alles wat in het gedrukte boek staat. Je kan voorleesprogramma’s gebruiken en zo tegelijk lezen, luisteren naar de tekst, of zelf woorden of zinnen invullen.

*de leerling moet voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Jelle draagt een bril, Lotje gebruikt ADIBoeken

Een vergelijking:

Jelle ziet niet zo goed. En daarom heeft hij moeite om te lezen wat de juf op het bord schrijft. Hij kan niet volgen. Z’n ouders zorgen dat Jelle een bril krijgt. Opeens kan hij in de klas weer gewoon mee met de rest.

Lotje heeft dyslexie. Ze heeft talent voor talen en wil graag dingen leren. Maar bij Frans maken de woorden rare zinnen in haar hoofd. Sinds kort gebruikt Lotje in de klas een laptop met daarop het ADIBoek Bonjour les Enfants, hetzelfde leerboek als haar klasgenoten. Met haar hoofdtelefoon kan ze naar de Franse les luisteren, en tegelijk meelezen op haar computerscherm. Dat maakt veel duidelijk.

Een kind dat niet goed ziet, krijgt een bril van de oogarts. Een kind met zware lees- of schrijfproblemen, krijgt ADIBoeken, de digitale boeken van ADIBib. Zo simpel is het.

Kinderen met leerstoornissen moeten meer moeite doen om te onthouden, ze moeten meer nadenken over wat ze lezen en schrijven. ADIBoeken geven Lotje en haar lotgenootjes opnieuw dezelfde kansen als Jelle, Samir, Nena en alle andere kinderen in hun klas. Je kind wordt zelfstandiger en kan zijn zoals de anderen. Zo kan het z’n talenten ontplooien en onderwijs volgen dat bij hem/haar past.

Oei, al die techniek …

ADI-wat-boeken? Dat gaat mij nooit lukken. Laat staan dat m’n kind daarmee overweg kan …

Geen paniek. ADIBoeken gebruiken is echt niet zo moeilijk. In een notendop werkt het zo: je bestelt een ADIBoek voor je kind. Dat betekent dat wij je een link mailen om het schoolboek in aangepaste PDF-versie te downloaden op de laptop van je kind. Je mag het ADIBoek ook kopiëren op de verschillende computers waarop je kind werkt.

Om te lezen én te schrijven in een ADIBoek, heb je voorleessoftware nodig. Ook die moet je installeren op de laptop. De meest gebruikte en meest bekende programma’s zijn AlineaKurzweil 3000 , Sprint, TextAid en Wody-pdf . Zo’n programma leest digitale boeken zo snel of zo traag als je zelf wil voor, in verschillende talen, de hele teksten of zin per zin… Je kind kan tegelijk lezen en luisteren. Een kind met dyspraxie of schrijfmoeilijkheden kan invullen en zo een leesbaar resultaat afleveren. Het kan ook beter en sneller invullen in een ADIBoek.