Lees voor

Eerste hulp bij voorleessoftware

Help, het werkt niet!

- Help, ik zie niet wat ik heb geschreven!

Als je de tekst die je hebt geschreven niet ziet, kijk dan eerst na of je het bestand juist hebt opgeslagen (juiste naam en juiste formaat). Vervolgens kijk je na of je het bestand met de juiste software opent, dit kan de voorleessoftware zelf zijn of een leesprogramma van de voorleessoftware indien je de voorleessoftware niet hebt.

- Help, mijn geluid werkt niet. Neem altijd reserveoortjes mee.

Kijk eerst na of het geluid van je pc werkt. Zo niet, probeer dit dan met de probleemoplosser van de pc zelf op te lossen.

Is dat niet het probleem, dan kan het probleem bij de koptelefoon liggen, pak daarom reserveoortjes mee.

Als het geluid van je pc en je koptelefoon werkt, maar je nog steeds geen geluid krijgt van de voorleessoftware, herstart dan de software.

- Help, de volgorde waarin de tekst voorgelezen wordt, klopt niet.

Als de leesvolgorde van de tekst inhoudelijk niet klopt, kun je deze met een tool in de voorleessoftware aanpassen. Je selecteert hiervoor de volgordeknop. Selecteer eerst de tekst die eerst moet worden voorgelezen en vervolgens het stukje tekst dat als volgende wordt voorgelezen.

- Een vreemde taal laten voorlezen, hoe doe ik dat?

Stel je hebt een tekst in een andere taal die moet worden voorgelezen. Kijk dan in je werkbalk of je de taal daar kan aanpassen. Selecteer de juiste taal en laat de tekst voorlezen.

- Help, mijn document opent niet.

Kijk eerst na in welk documenttype het bestand wordt aangeleverd. De voorleessoftware leest meestal alleen pdf, dus als dat niet het geval is, sla het bestand dan opnieuw op als pdf.

- Leessoftware bij wiskundige en wetenschappelijke vakken

Stel dat je symbolen, formules, afkortingen, ... in de tekst moet laten voorlezen, werk dan met de "alternatieve tekstknop".

- Help, de leessoftware start niet op: via USB-stick, via software op laptop

Werk je met een voorleessoftware op USB-stick, maar deze start niet direct op als je de stick invoert? Kijk dan even na in je Verkenner of je computer de USB-stick kan lezen. Zo ja, open de software via Verkenner. Vind je de USB-stick niet terug, haal de stick er dan even uit en steek ze in een andere USB-poort.

Stel dat je de software op je laptop hebt geïnstalleerd, maar ze wilt niet starten, herstart dan even de pc. Kijk ook steeds na of je inlogt op het juiste profiel, soms staat de software op een ander profiel geïnstalleerd.

- Boek ingevuld, en nu?

- Help, ik wil verder werken in een bestand, maar als ik het opnieuw download, is alles wat ik al gedaan had weg.

Download zoals altijd het bestand en sla het direct op met een nieuwe naam en op de juiste plek. Zie je het nieuwe bestand staan? Begin dan pas te werken. Sla het bestand om de zoveel tijd even op tussendoor (Control+S of Ctrl+S). Ben je klaar met werken, sla het dan zeker nog eens op.

- Mijn leessoftware leest te snel/te traag.

Als de leessoftware te snel of te traag leest, kijk dan even in de menubalk of je daar het tempo kunt aanpassen.

Gouden tips:

- Sla direct op met een nieuwe naam en op de juiste plek. Zie je het nieuwe bestand staan? Begin dan pas te werken.

- Kijk na of je kunt typen. Lukt het niet, controleer dan of het bestand is uitgepakt.

- Oefen genoeg op voorleessoftware nog voor het examen er is.

- Spreek op voorhand af hoe de testen en examens worden gedeeld en waar je eventueel het examen kan afdrukken.

- Oefen op het inleveren van documenten.


Tips voor leerkrachten:

Voor verschillende voorleessoftware heb je een leesprogramma van de software nodig om de antwoorden te zien, download het aparte leesprogramma om ingevulde documenten te kunnen lezen.

Kijk na voor een examen of het bestand in het juiste formaat staat en volledig kan worden voorgelezen.

Ga tijdens het examen zeker even langs om te horen of er nog vragen zijn en of er zich nog problemen voordoen.