Lees voor

Wat?

ADIBib, ADIBoeken en LeesVoor!


Heb je een leerling die moeilijk leest, spelt en/of schrijft? 
Dan levert Eureka ADIBib digitale schoolboeken (ADIBoeken) en/of voorleessoftware.
Zo kan de leerling met de computer aan de slag! Met deze redelijke aanpassingen creëren we gelijke kansen.

Let op: ADIBib levert digitale schoolboeken aan kinderen uit het lager en middelbaar onderwijs. Voor leesboeken moet je bij Luisterpuntbibliotheek zijn, voor schoolboeken uit het hoger onderwijs bij Book-a-Book.

Wat is een ADIBoek?

ADIBoek staat voor Aangepast Digitaal Boek. Het boek dat je hebt op papier, maar dan digitaal. 
Download ons demoboek: het ADILeerwerkboek.

Een ADIBoek heeft

- een logische voorleesvolgorde: Wij duiden aan hoe elke pagina het best kan voorgelezen worden.
- een automatische taalswitch:
Steeds de juiste stem zodat o.a. Frans Frans klinkt. Handig toch!
- slimme paginanummering:
Typ het 'echte' paginanummer in en vind de juiste bladzijde.
- kleine bestandgrootte:
Zware bestanden laden traag. Wij maken ze dus klein!

Start nu! Bestel je ADIBoek hier.

Wat is LeesVoor!?

Laat je schoolboeken voorlezen met LeesVoor!, de gratis voorleessoftware-licentie. Elke leerling mag zijn/haar favoriete software kiezen. Daarom bieden wij vijf softwarepakketten aan. Elk pakket is kwalitatief sterk en voldoet aan onze kwaliteitseisen. Elke leerling kan uit één van de vijf pakketten kiezen.

AlineaIntoWordsKurzweil 3000SprintPlusTextAid

Waarom vijf pakketten? Wij geloven in de juiste software voor de juiste leerling. Om goed te kiezen doe je best drie dingen:
1. Kijk in je netwerk of nog iemand voorleessoftware gebruikt. Zo kan je van hen leren.
2. Installeer de demo-versie op je computer. Gebruik het ADILeerwerkboek om de software uit te proberen.
3. Overleg met ouders, school en logopedist wie de software gaat aanleren aan het kind.

Belangrijk: Elk pakket kan alles dat nodig is om vlot in de klas met ADIBoeken te werken: laten voorlezen, erin typen, woordvoorspelling gebruiken en meer.

Start nu! Bestel je voorleessoftware hier.

Een project van Eureka Leuven

Eureka start steeds projecten op die vertrekken vanuit een nood. Elke leerling verdient redelijke aanpassingen. Onze projecten bouwen aan een state-of-the-art onderwijs. 

Eureka in het kort:
1. In onze school volgen een 80-tal leerlingen dagelijks les. Wij bieden 3de leerjaar t.e.m. 2de secundair A-stroom aan. Leerlingen hebben dyslexie/dyscalculie en volgen één tot twee jaar les. Nadien keren ze terug naar het reguliere onderwijs.

2. Multidisciplinaire diagnosestelling bij dyslexie, dyscalculie, hoogbegaafdheid … Ons diagnostisch centrum is gespecialiseerd in praktijkgericht advies met focus op kinderen tot 14 jaar.

3. Vlaamse projecten vanuit ons leerlabo. Wat in onze school werkt, is ook inzetbaar bij anderen. ADIBib, CleverKids, LetOp!, RekenTrapperS … ondersteunen meer dan 30 000 leerlingen in Vlaanderen.

Het is de school die maakt dat we ADIBib hebben kunnen opstarten.

Klik hier om meer te ontdekken over Eureka Leuven.

Overtuigd? Kijk dan ook eens hoe je ons kunt steunen via deze pagina. 

Wat is dyslexie?


Dyslexie is een leerstoornis. Een leerstoornis is een specifiek probleem met het leren van schoolse vaardigheden zoals lezen, rekenen, spellen… Dyslexie komt vaak samen voor met andere leerstoornissen zoals dyscalculie, ADHD, DCD (developmental coördination disorder), SLI (specific language impairment).

Elk kind is uniek en heeft andere noden en mogelijkheden. Toch heeft Eureka een aantal do's en dont's opgesteld waarmee je als zorgverlener kunt rekening houden in de omgang met kinderen met leerstoornissen. Bekijk onze dyslexie-pagina op eurekaleuven.be om een uitgebreide uitleg te vinden. 

Verder kan je als leerkracht redelijke aanpassingen inzetten in het klaslokaal om te compenseren voor de leerstoornis. Wat werkt voor kinderen met dyslexie kan ook kinderen die moeilijkheden hebben met lezen, spellen en meer helpen. ADIBoeken en LeesVoor! zijn een eerste ondersteuning om in je talent te staan.